maanantai 2. huhtikuuta 2012

Pikavipit kasvattavat suosiota

Pikavippi herättää tunteita sekä tavallisissa kadunkulkijoissa että päättäjissä. Viime vuonna puhuttiin paljon pikavippien kieltämisestä. Lakialoitekin tehtiin, mutta mitään ei ole vielä kuulunut asian tiimoilta. Jotkut kaupungit ovat kieltämässä pikavippien mainostamista.

Toiset taas suhtautuvat pikalainoihin myönteisesti. He näkevät sen kapitalistiseen markkinatalouteen kuuluvana asiana, jota ei saa lähteä säätelemään. Se on heidän mielestään aivan normaalia yritystoimintaa.

Miten suhtautuu pikavippiin niiden ottajat? Ensiksi varmasti hyvin positiivisesti. On mahdollista saada rahaa nopeasti ja helposti. Monilla suhtautuminen muuttuu siinä vaiheessa, kun rahat pitää maksaa takaisin. Tässä kohtaa moni katuu vipin ottamista. Jos lainaa ei pystytä maksamaan takaisin edessä on luottotietojen menetys ja jatkuvasti suureneva velka.

Vaikka vippien kieltämisestä on puhuttu, suomalaiset ottavat yhä enemmän pikalainaa. Vuoden 2011 viimeisellä neljänneksellä vippien määrä kasvoi 39 % edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Mielettömän suuri nousu. Mitä se kertoo suomalaisten rahatilanteesta ja lainaamisen helppoudesta? Vai kertooko mitään? Tosiasia on, että suomalaiset tarvitsevat rahaa ja monille vippi on helpoin keino rahan saamikseksi.

Pikavipin keskimääräinen suuruus on hieman kasvanut, se oli vuoden 2011 viimeisessä kvartaalissa 243 euroa. Vippien määrissä on todellakin eroja: tavallisimmat lienevät 100-800 euroa. Ne, jotka tarvitsevat suurempaa summaa ottavat itselleen kulutusluoton. Suuremmissa lainoissa kannattaa kävellä pankkiin ja pyytää sieltä lainaa.

Totuus on kuitenkin se, että vipit kasvattavat suosiotaan. Pitäisikö valtion tehdä jotain, jotta lainojen negatiiviset vaikutukset saataisiin kuriin. Onhan näissä lainoissa paljon hyvääkin, kuten muissakin lainoissa. Vippi on kuitenkin aika helppoa saada; pitäisikö sen myöntämistä jotenkin tiukentaa? Pitäisikö myös tarkemmin tutkia, kenelle lainaa myönnetään? Näitä on pohdittu.

Vipit eivät ole mihinkään katoamassa. Ihmiset tarvitsevat rahaa. Yleensä rahaa heti! Odottaminen on monelle vaikeaa; samoin kuin työn tekeminen, jotta rikastuisi. Hetken mielijohteesta on helppo lainata korkeakorkoista pikalainaa, joka kuitenkin eräntyy nopeasti maksettavaksi. Vippien saamisen helppous ja rahapula on yhdistelmä, joka saa pikavipit kasvuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti