maanantai 14. marraskuuta 2011

Pikavipit kuriin!

Pikavipit herättävät keskustelua. Pikalainoja on laittamassa kuriin Kansallisen Kokoomuksen kansanedustaja L. Toivakka. Hän vaatii vippifirmoille tuntuvia rajoituksia. Toivakan mielestä vippifirmat käyttävät hyväkseen ihmisen hätää. Firmat antavat velkaa, vaikka lainan hakijalla ei ole maksukykyä.

Oho. Viisasta puhetta Kokoomuksen edustajalta. Ensimmäiseksi voitaisiin laittaa pikavippejä suurempi ongelma kuntoon. Kokoomushan on veturina viemässä suuria rahasummia Kreikkaan, vaikka rahan saajalla ei ole maksukykyä laisinkaan. Suuriin epäkohtiin ei kannata kiinnittää huomiota, kun voi ratsastaa pienillä? Ei siinä mitään, kyllä Toivakka on tietysti oikealla asialla. Pikavipit ovat tuoneet monelle myös suuria ongelmia. Ei pikavippejä tarvitse kieltää, mutta niiden myöntämisen yhteydessä hakijan maksukykyä tulisi tarkastella tehokkaammin.

Toivakka aikoo S. Katjan kanssa jättää eduskuntaan lakialoitteet, jotka kieltävät tai rajoittavat pikavippitoimintaa. Todennäköisesti aloitteessa vippien hinnalle ja perintäkustannuksille tulisi sitovat enimmäismäärät. Myös vipin hakijan maksukyky olisi arviotava tarkemmin. Montaa ihmistä arvelluttava vippifirmojen ja perintäyhtiöiden keskinäiset omistussuhteeet kiellettäisiin.

Mitähän tästä kaikesta seuraa? Pikalainan hakijan kannalta nämä kuulostavat ihan kohtuullisilta asioilta. Mitä halvemmalla vipin saa, sitä parempi tietysti. Katsotaan, mihin asia kehittyy. Joka tapauksessa pikavipit ovat jatkuvasti puheenaiheena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti